Food Service τ. 149

32 κοινωνική επιρροή που ασκούν οι προ- σωπικότητες των κοινωνικών δικτύων είναι έντονη. Έτσι, πλέον οι επιχειρήσεις τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά και σε μεγάλο βαθμό αυτή τη λεωφόρο του μάρ- κετινγκ. Οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των προσωπικοτήτων που έχουν επιρροή. Και οι τάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων δεν αποτε- λούν εξαίρεση. Επηρεάζονται σημαντικά από τις γνώσεις, τις κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και νανοτεχνολογία Η ψηφιοποίηση ανοίγει το δρόμο στη χρήση νέων, έξυπνων τεχνολογιών. Και καθώς η ασφάλεια των τροφίμων γίνεται ψηφιακή, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ψηφιακές λύσεις για την ακριβέστερη καταγραφή των δε- δομένων ασφάλειας των τροφίμων, την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους και τη συνολική ευκολία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Ο κλάδος αγκαλιάζει την τάση της ψη- φιοποίησης της ασφάλειας των τροφί- μων, καθώς οι επιχειρήσεις τροφίμων αντιλαμβάνονται πλέον την ευκολία της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση και εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Η αυξανόμενη ζήτηση για διαδικασίες δοκιμών ευκολίας, η διαφάνεια στη δια- χείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εμφάνιση της νανοτεχνολογίας στις δοκιμές τροφίμων επιφέρουν μια πολύ μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια σε πα- γκόσμιο επίπεδο, καθώς και βελτίωση της υγείας. Ιδιαίτερα η εφαρμογή της νανοτεχνο- λογίας στις δοκιμές τροφίμων αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό και οι συ- σκευές που βασίζονται στη νανοτεχνο- λογία να χρησιμοποιηθούν για μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, συμπεριλαμβανο- μένης της ανίχνευσης αλλεργιογόνων σε προϊόντα διατροφής. Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικό και οι εφαρμογές συνδέ- ονται με μηχανές και αισθητήρες επι- τρέπει τον εξορθολογισμό της καταγρα- φής δεδομένων και την αυτοματοποίηση πλήθους διαδικασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν ισοδυναμεί με την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, αντιθέτως η δια- δικασία αυτή καθιστά την καταγραφή της ασφάλειας των τροφίμων ταχύτερη και λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα. Αυτή η τάση φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένες προγνωστικές αξιολογήσεις αναφορικά με την ασφά- λεια των τροφίμων, πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Η τάση που βασίζεται στην τεχνολογία στοχεύει στο να κάνει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδια- σμού πιο ορατή στους πελάτες, σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Delivery… ασφαλείας στα τρόφιμα Η πανδημία άλλαξε σημαντικά τον τρό- πο πρόσβασης των καταναλωτών στα τρόφιμα και οι επιχειρήσεις φρόντισαν να εξασφαλίσουν την παροχή αποτε- λεσματικών υπηρεσιών παράδοσης, με ρυθμό και ποιότητα που καλύπτουν τις απαιτήσεις του κοινού. Το 2021, οι πα- ραδόσεις τροφίμων τριπλασιάστηκαν σε αξία σε σύγκριση με τις υπηρεσίες το 2017. Και η συγκεκριμένη τάση ήρθε για να μείνει. Σε μια καθημερινότητα με γρή- γορους ρυθμούς και σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής, η ευκολία που προσφέρουν οι παραδόσεις τροφίμων έχει γίνει ανα- πόσπαστο μέρος της ρουτίνας των κατα- ναλωτών. Και όπως είναι αναμενόμενο, με τη συνεχή ανάπτυξη αυτού του τομέα, θεσπίζονται όλο και περισσότερες νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις πρακτικές εφοδιασμού και υγιεινής των τροφίμων όσον αφορά τη μεταφορά τους. Υγεία, ασφάλεια, ψηφιοποίηση, τεχνολο- γία, αλλά και θέληση για ενημέρωση και γνώση για το ταξίδι της τροφής ώσπου να φτάσει στο πιάτο του τελικού κατα- ναλωτή. Η νέα εποχή της ασφάλειας των τροφίμων είναι εδώ και μας καλεί να την αφουγκραστούμε. < ΡΕΠΟΡΤΑΖ “Οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των προσωπικοτήτων που έχουν επιρροή.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=