Food Service τ. 149

49 Ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα στοι- χεία που συνθέτουν ένα εστιατό- ριο είναι άριστα δομημένα, οι συ- νήθειες, η λεκτική και η μη λεκτική συμπεριφορά (τόνος φωνής, στάση σώματος, οπτική επαφή, χαμόγελο), οι γνώσεις και δεξιότητες του προ- σωπικού μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την εμπειρία των πελατών και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογήσουν συνολικά έναν χώρο εστίασης. Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα σφάλματα τα οποία παρατηρούνται στις σάλες των εστιατορίων; H απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί… 1 Απουσία χαιρετισμού Η πρώτη επαφή των πελατών με το προσωπικό ενός εστιατορίου γίνεται κα- τά την υποδοχή. Η εντύπωση, λοιπόν, που θα διαμορφώσουν οι πελάτες κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αλλά σημαντικής συναναστροφής θα επηρεά- σει και την περαιτέρω αξιολόγηση ενός εστιατορίου. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευ- νες, η προδιάθεση που μπορεί να δημι- ουργηθεί στους πελάτες κατά την άφιξή τους σε ένα εστιατόριο, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική, θα επηρεάσει αντί- στοιχα και το πρίσμα μέσα από το οποίο θα κρίνουν την υπόλοιπη εμπειρία τους. Έτσι, η απουσία καλωσορίσματος, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή παραμέλη- σης των πελατών κατά την άφιξή τους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται από το προσωπικό του service. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση στους πελάτες ότι ενοχλούν ή επιβαρύνουν με οποιoνδήποτε τρόπο το προσωπικό με την άφιξή τους.  Ομοίως, η απουσία χαιρετισμού των πελατών κατά την αναχώρησή τους μπο- ρεί είτε να χαλάσει μια κατά τ’ άλλα θε- τική εμπειρία είτε να ενισχύσει μια ήδη αρνητική εμπειρία. Ένας θερμός χαιρετι- σμός κατά την αποχώρηση των πελατών μεταδίδει ευγνωμοσύνη και επαγγελμα- τισμό – σε αντίθεση με την αδιαφορία από τη στιγμή που έχει τακτοποιηθεί ο λογαριασμός. “H απουσία καλωσορίσματος των πελατών κατά την άφιξή τους θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται από το προσωπικό του service.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=