Food Service τ. 136

Νέα Υόρκη, τα λειτουργικά ποτά πλημμύρησαν τους χώρους της. Ο λόγος; Ο συγκεκριμένος τύ- πος ποτών περιείχε αντιοξειδωτικά που προάγουν και προστατεύουν την υγεία από ακραίες ασθένει- ες, λ.χ. καρκίνο, και διαθέτουν στη σύστασή τους προβιοτικά (πεπτικά βοηθήματα) και κολλαγόνο (θεραπευτές κοινών). Η επιλογή αυτή στα ποτά δεν έγινε τυχαία, καθώς, σύμφωνα με την Technomics, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η υγιεινή διάσταση των ποτών αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πλέον σημαντικές τάσεις της αγοράς. Τα προβιοτικά – που έρχονται σε επαφή με την εντερική λειτουργία των πελατών – εμφανίστηκαν σε ποικίλες μορφές τσαγιού, τα οποία είναι έτοιμα προς κατανάλωση, σε νερό καρύδας, καθώς επί- σης και σε ποτά καφέ, ενώ το κολλαγόνο έκανε την εμφάνισή του σε ένα νέο ποτό από μηλίτη ξιδιού. Σε κάποια άλλα ποτά είχε προστεθεί το συστατικό κουρκούμη, που είναι πλούσιο σε αντι- οξειδωτικές ιδιότητες. 2 Το ανθρακικό «συναντά» τους χυμούς, το νερό και το τσάι Το ανθρακικό… βέβαια ζει και βασιλεύει, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα προϊόντα που κυκλο- φορούν στην αγορά, όσο κι από τις επιμέρους κλαδικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά: δεν εξαντλείται στις παρα- δοσιακές εφαρμογές των ζαχαρούχων αναψυ- κτικών. Αντιθέτως, προϊόντα όπως ανθρακούχοι χυμοί, νερό και τσάι, εκ των οποίων πολλά, είτε είναι πλήρως απηλλαγμένα από τη γλυκύτητα εί- τε την έχουν αντικαταστήσει με φυσικά συστατικά, προωθούνται ως ποτά εναλλακτικά στα αναψυκτι- κά. Τα αφρώδη ποτά που φτιάχνονται με φρούτα και shrubs που βασίζονται σε ξίδι, καθώς επίσης και τα φυσικά νερά αποκτούν μια αρωματισμένη διάσταση, αξιοποιώντας κι ενσωματώνοντας συ- στατικά, όπως jalapenos, μέλι, σαφράν και yuzu. Πρόσφατα, μια εταιρεία στη Νότιο Αφρική λάν- σαρε μια σειρά από ανθρακούχα αναψυκτικά με φλούδες και κατάλοιπα από σταφύλια και σπό- ρους που συγκεντρώθηκαν από τη διαδικασία της οινοποίησης. Αποτέλεσμα; Ένα μη αλκοολούχο ποτό, που είναι γεμάτο από γεύσεις, αρώματα και την υγιεινή διάσταση του κρασιού. 3 Το πικρό αποτελεί το νέο… γλυκό. Τελευταία, σε θεματικές εκδηλώσεις του κλά- δου της εστίασης σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει παρατηρηθεί μια… αφθονία σε προϊόντα και ποτά με πικρή γεύση. Πρόσφατα, μάλιστα, στις ΗΠΑ, η Ένωση Εξειδικευμένων Τροφών (Specialty Food Association) αναγόρευσε μια σειρά από ποτά πικρού καρδάμου ως προϊόντα της χρονιάς στην ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί. Το δε καλοκαίρι που μας πέρασε, ένα από τα πλέον δη- μοφιλή ποτά στα μενού των εστιατορίων ήταν το Aperol spritz, ένα κοκτέιλ που συνδυάζει αφρώ- δες κρασί, σόδα κι ένα πικρό ιταλικό aperitif που απαρτίζεται από φυτά γεντιανής, ραβέντι και κιγχάνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Technomics, η αντίστοιχη κατηγορία ποτών εμφανίζεται αυ- ξημένη κατά 50% στα μενού των εστιατορίων εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. 4 Το γάλα σε εναλλακτικές γευστικές «αναζητήσεις» Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα γάλακτος που στηρίζονται σε αμύγδαλα, κάσιους, καρύδα και σόγια κυκλοφορούν στην αγορά εδώ κι αρκετά χρόνια. Παρόλα αυτά, σήμερα, μια σειρά από άλλα ξηροκάρπια και σπόρους αξιοποιούνται, προκειμένου να μετατραπούν σε φυτικά γαλακτο- κομικά προϊόντα. Ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι και το γάλα βρώμης, που χαρακτηρίζεται ως περισσότερο βιώσιμο και κατ’ επέκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανάλογα για κάθε χρήση latte. Μια ακόμη τάση αποτε- λούν και τα smoothies που δημιουργούνται από φυτικό γάλα, ενώ δεν είναι λίγα τα παραδείγ- ματα πελατών που δηλώνουν ξετρελαμένοι με smoothies και ποτά από γάλα αράπικου φυστικο- βούτυρου. < TRENDS 75 ‘ ‘ Σύμφωνα με στοιχεία της Technomics, η κατηγορία ποτών κοκτέιλ Aperol spritz εμφανίζεται αυξημένη κατά 50% στα μενού των εστιατορίων εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=