Food Service τ. 138

53 Το αρχαιότερο ποτό στον κόσμο Μετά το νερό, η μπίρα θεωρείται το αρχαιότερο ποτό του κόσμου, με τους Σουμέριους να διεκ- δικούν την «πατρότητά» της περί το 3000–2800 π.Χ., όταν εγκαταστάθηκαν στη Μεσοποταμία κι άρχισαν τις πρώτες καλλιέργειες δημητριακών. Ποιες είναι, όμως, οι παραδοσιακές φυσικές πρώτες ύλες της μπίρας; Σύμφωνα με τον «νόμο περί αγνότητας της μπίρας» (Reinheitsgebot), οι τέσσερις παραδοσι- ακές φυσικές πρώτες ύλες από τις οποίες πρέπει, αποκλειστικά, να παρασκευάζεται η μπίρα είναι: νερό, κριθάρι, λυκίσκος, μαγιά. Ο νόμος αυτός, γνωστός κι ως «γερμανικός νόμος», θεσπίστηκε το 1516 στο Ingolstadt, στη Βαυαρία, από τον Γουλιέλμο IV, Δούκα της Βαυαρίας, και μέχρι πρότινος ίσχυε στη χώρα μας. Πλέον, όμως, η ελληνική νομοθεσία προσαρμό- στηκε στην ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα τώρα να μπορούν να χρησιμοποιούνται κι άλλες πηγές αμύλου και σακχάρων ως πρώτες ύλες, όπως η ζάχαρη, το σιρόπι μαλτόζης, το σιρόπι γλυκόζης, η βύνη σίτου, το ρύζι, ο αραβόσιτος και άλλα. Σήμερα, η βιομηχανία ζύθου έχει αναπτυχθεί αρκετά, καθώς περιλαμβάνει μερικές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και χιλιάδες μικρούς παραγωγούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευ- ρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή μπίρας μόνο για το 2015 έφτασε τα 395 εκατομμύρια εκατόλιτρα, παραγόμενη σε 7.367 ενεργά ζυθοποιεία. Η ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα Αν και η Ελλάδα παραδοσιακά θεωρείται η χώ- ρα του κρασιού, αρκετά είναι τα μικροζυθοποιεία που αναδύονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με κύρια αποστολή την παραγωγή και διάθεση ποιοτικού προϊόντος στους καταναλωτές. Όπως αναφέρουν στο «Food Service» ιδρυτές ορισμένων εκ των πλέον πετυχημένων ζυθοποι- είων στην Ελλάδα, ο βασικότερος λόγος που αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον ζύθο ήταν η αγάπη που πρώτα από όλα είχαν οι ίδιοι για την μπίρα, που, όπως φαίνεται, για ορισμένους τολμηρούς επενδυτές αποτέλεσε και μια επαγγελματική διέξοδο μέσα στην κρίση, δημιουργώντας αρκετές θέσεις εργασίας. Πώς αντιμετωπίζει το κράτος αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια; Αρκετά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπάγεται η λειτουργία των ζυθοποιείων στην Ελλάδα, με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει στοχοποιηθεί ως φορέας που «πολεμάει» τον κλάδο. Ειδικότερα, λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, το Υπουργείο Οικονομικών συνέταξε ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο κατατέθηκε άμεσα στη Βου- λή, με βάση το οποίο ορίζονταν ορισμένες νέες παράμετροι, αναφορικά με την παραγωγή ζύθου στην Ελλάδα, υποχρεώνοντας τους παραγωγούς σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες υψηλού κόστους, τις οποίες πολλά από τα ζυθοποιεία της χώρας, ιδιαίτερα τα οικογενειακής παραγωγής, αδυνατούσαν να ακολουθήσουν. Το εν λόγω σχέδιο προκάλεσε μεγάλη αντίδραση, με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών να στηρίζει την πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ για ορισμό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα ορίσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, αντικαθιστώντας το Βασιλικό Διάταγμα του 1923, που αφορά τη ζυθοποίηση, το οποίο και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ‘ ‘ Οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν μπίρα που προ- έρχεται από 100% ελληνικά ζυθοποιεία, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=