Food Service τ. 138

54 Κι όχι άδικα, καθώς ο κλάδος του ζύθου θεω- ρείται ένας από τους πιο υγιείς κλάδους, καθώς δημιουργεί άμεσες κι έμμεσες θέσεις εργασίας, τονώνει την οικονομία και συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, το 2014 μετρήθηκαν 130.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 2.300.000 έμμεσες, που ισοδυναμούν με το 1% περίπου των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή μπίρας. Πρώτη είναι η Κίνα, με 465 εκατομμύρια εκατόλιτρα, τρίτη είναι οι ΗΠΑ με 224 εκατομμύρια εκατόλιτρα, τέταρτη η Βραζιλία με 134 εκατομμύρια εκατόλιτρα και πέμπτη η Ρωσία με 89 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι Έλληνες καταναλωτές στηρίζουν την μπίρα Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροζυθοποιοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, οι καταναλωτές προτιμούν την μπίρα, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από 100% ελληνικά ζυθοποιεία, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο επαγγελματίας της εστίασης να επενδύει στον εξοπλισμό μιας άρτιας κάβας που να περιέχει, αν όχι όλα, τα πιο δημοφιλή είδη μπίρας, να σχεδιάζει μενού που να στηρίζε- ται στον γαστρονομικό συνδυασμό μπίρας και γεύσεων, αλλά και να εκπαιδεύει το προσωπικό του, ώστε να ξέρει πώς να συμπεριφέρεται σε αυτό το ντελικάτο ποτό που δημιουργείται από αγνές πρώτες ύλες. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στην αγορά μπίρες και χωρίς αλκοόλ, ενώ αρκετοί είναι και οι γυναικολόγοι που συστήνουν την κατανάλωση βιολογικής μπίρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η δική σας επιχείρηση, λοιπόν, θα μείνει απ’ έξω; Πώς η μπίρα ενισχύει τις πωλήσεις Είναι γεγονός ότι αρκετά είδη μπίρας έχουν ενταχθεί στους καταλόγους ορισμένων εκ των πλέον μεγάλων εστιατορίων της Ευρώπης, με τις καθαρόαιμες μπιραρίες να διατηρούν, ωστόσο, τη δυναμική τους. Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Ευρώπη έχουν αφουγκραστεί από νωρίς τη σημασία που παίζει η διάθεση, αν όχι όλων, σίγουρα των περισσοτέρων, ειδών και ποικιλιών μπίρας στην ενίσχυση των πωλήσεών τους, γεγονός που προσπαθούν να επικοινωνήσουν στον πελάτη, με διαφορετικούς τρόπους. Οργανώνουν, λοιπόν, ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μπίρα και τη γαστρονομία, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τις δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο ποτό να απογειώσει τις γεύσεις και να εκπλήξει τον ουρανίσκο. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να είναι Beer Tasting, με παρουσία ειδικών γευσιγνωστών που ενθαρρύνουν το κοινό να δοκιμάσει διαφορετι- κά είδη μπίρας, πέρα από τα πιο δημοφιλή, με διαφορετικά είδη φαγητού, που δεν είχαν μέχρι πρότινος φανταστεί. Ο συνδυασμός εξάλλου μπίρας και φαγητού προσφέρει άπειρες δυνατότητες για γαστρονομικές απολαύσεις. Μία κρύα μπίρα Pilsner lager , για παράδειγμα, συνοδεύει τέλεια θαλασσινά και καλοκαιρινά πιάτα, με το ανθρακικό της lager να μετριάζει το πλούσιο σώμα των λιπαρών πιάτων, ενώ μία pale ale είναι ιδανική επιλογή για βαριά λιπαρά πιάτα. Η μπίρα Weiss ταιριάζει, επίσης, με θαλασσινά, σαλάτες, μαλακά άσπρα τυριά και γλυκά ή ξινά πιάτα, λόγω του αρώματος εσπεριδοειδών που τη διακρίνει, ενώ η special lager ταιριάζει άψογα με διεθνείς κουζίνες. Οι σκούρες, βαριές Porters συνοδεύουν κοκ- κινιστά, πάπια και λουκάνικα, ενώ οι κρεμώδεις stouts , με τη χαρακτηριστική πικρή νότα καφέ, συνοδεύουν άριστα τη σοκολάτα, δίνοντας την ευκαιρία στους chefs να πειραματιστούν με αρκετούς γευστικούς συνδυασμούς του μενού. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ‘ ‘ Η βιομηχανία ζύθου έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς περιλαμβάνει μερικές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αλλά και χιλιάδες μικρούς παραγωγούς.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=