Food Service τ. 138

55 Σερβίρετε σωστά την μπίρα Το να γεμίσετε την κάβα σας με αρωματικές μπίρες ή να φτιάξετε ένα γευστικό μενού που να ταιριάζει με τις μπίρες σας δεν αρκεί! Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε σωστά το προσωπικό σας, ώστε να σερβίρει σωστά την κάθε ετικέτα, καθώς μεγάλο μέρος της απόλαυσης οφείλεται στον τρόπο σερβιρίσματος. Όλα παίζουν ρόλο, από την επιλογή του κατάλληλου ποτηριού μέχρι τη θερμοκρασία και τον τρόπο που ο bar tender κρατά το ποτήρι κατά το σερβίρισμά της, καθώς ο κάθε τύπος μπίρας έχει και τη δική του τεχνική σερβιρίσματος. Η lager σερβίρεται με το ποτήρι γυρτό στις 45 ο κι αργό σερβίρισμα, ενώ η μπίρα με επανα- ζύμωση στη φιάλη «θέλει» το ποτήρι μέχρι τη μέση και το γέμισμα να γίνεται με αργό ρυθμό, ανακινώντας ταυτόχρονα τη μαγιά που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Η βαρελίσια μπίρα σερβίρεται, κρατώ- ντας το ποτήρι σε γωνία 45 ο , ρίχνοντας την μπίρα στα τοιχώματα, χωρίς η κάνουλα να ακουμπά το ποτήρι. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, η μπίρα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές συνθήκες ±15°C, ενώ πριν σερβιριστεί, χρειάζεται να έχει ψυχθεί για περίπου 24 ώρες σε θερμοκρασία από ±3°C έως ±6–8°C, ανάλογα με τον τύπο ή/και ανάλογα με τις υποδείξεις του παρασκευαστή. Επίσης, τα ποτήρια, τα οποία επιλέγονται ανάλο- γα με το είδος της μπίρας, πρέπει να είναι στεγνά και καθαρά και ταυτόχρονα δροσερά, χωρίς ίχνη λιπαρών ουσιών που καταστρέφουν τον αφρό. Μπίρα! Ποια είναι τα στάδια της δημιουργίας της μπίρας; • Βυνοποίηση κριθαριού • Ζυθοποίηση • Σίτευση - ωρίμανση • Φίλτρο • Εμφιάλωση - Συσκευασία ΑΦΙΕΡΩΜΑ Γλωσσάρι μπίρας Ale Μπίρες που έχουν ζυμωθεί με ζύμες αφρού, οι οποίες είναι ενεργές σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 15°C – 25°C, με βασικό χαρα- κτηριστικό τους το φρουτώδες άρωμα. Lager Μπίρες που έχουν ζυμωθεί με ζύμες πυθμένα, οι οποίες ζυμώνουν το ζυθογλεύκος αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία (5°C – 10°C) και μετά τη ζύμωσή τους ωριμάζουν σε αποθηκευτικό χώρο χαμηλής θερμοκρασίας. Lambic Παράγονται, κυρίως, από βύνη κριθαριού (60%), βρώμη (40%) και σιτάρι κι έχουν φυσικό τρόπο ζύμωσης. Η μπίρα Lambic ζυμώνεται με άγρια μαγιά κι αρωματίζεται μερικές φορές με κεράσια ή σμέουρα. Η μοντέρνα άσπρη μπίρα παρασκευάζεται από σιτάρι κι αρωματίζεται με κόλιανδρο και φλούδα πορτοκαλιού. Abbey ale Πρόκειται για δυνατή μπίρα, που παρασκευ- αζόταν παραδοσιακά από τα βελγικά αβαεία, ώστε να την απολαμβάνουν οι μοναχοί ως υγρό ψωμί, κατά τη διάρκεια της νηστείας τους. Μπίρα ατμού Αυτό το είδος μπίρας παρήχθη αρχικά στην Καλιφόρνια, στο τέλος του 19 ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του Gold Rush. Παράγεται από υβριδική ζύμωση, χρησιμοποιώντας ζύμη πυθμένα, που ζυμώνεται σε θερμοκρασία ζύμης επιφάνειας. Bock Μια πολύ δυνατή ξανθιά μπίρα, που παρασκευαζόταν παραδοσιακά τον χειμώνα, για να γιορτάσει την ερχόμενη άνοιξη. Double Bock ή Doppelbock Αυτή η μπίρα παρασκευάστηκε αρχικά από Ιταλούς μοναχούς του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου της Paula, στη Βαυαρία, για να τους βοηθήσει στη νηστεία. India Pale ale Ζύθος που παρασκευάστηκε αρχικά στην Αγγλία για τα βρετανικά στρατεύματα που υπήρχαν στην Ινδία τον 18 ο αιώνα. Φτιαχνόταν τόσο δυνατή, ώστε να διατηρείται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που μπορούσε να διαρκέσει κι έξι μήνες. Porter Αυτή η μπίρα προοριζόταν ως υποκατάστατο ενός τότε δημοφιλούς μείγματος ζύθου, μπίρας και μπίρας penny. Doppelbock Type of Beers English Brown Porter Germ Schwar Imperial or Double Ipa Vienna Lager German Helles American Lager Germ Pilsn Doppelbock Type of Beers English Brown Porter German Schwarzbier Imperial or Double Ipa Vienna Lager German Helles American Lager German Pilsner rs er German Schwarzbier Lambic Doppelbock Type of Beers English Brown Porter German Schwarzbier Imperial r Double Ipa Vien a Lager German Helles A erican Lager German Pilsner Doppelbock Type of B Englis Brown P Imperial or Double Ipa Vienna Lager Germa Helle American Lager f Beers English Brown Porter German Schwarzbier German Hell s German Pilsner Doppelbock Type of Beers German Schwarzbier German Helles American Lager

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=