Food Service τ. 142

91 ασφάλεια των τροφίμων με την ταυτό- χρονη διευκόλυνση της ελεύθερης κυ- κλοφορίας των εμπορευμάτων. Μάλιστα, η νομοθεσία που ισχύει στους κόλπους της Κοινότητας προβλέπει δεσμευτικούς κανόνες που επιζητούν πλήρη συμμόρ- φωση των ενδιαφερόμενων μερών. Οι εν λόγω κανόνες δύναται να είναι γενικού χαρακτήρα είτε να ισχύουν µόνο για συ- γκεκριμένα υλικά. Όταν δεν υφίστανται συγκεκριμένοι κανόνες σε επίπεδο Κοινό- τητας, τότε η σχετική νομοθεσία μπορεί να συμπληρώνεται από την εθνική των κρατών-µελών της Ε.Ε. Το Κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο είναι υπαρκτό Χάρη στον κανονισμό 1935/2004 προ- σφέρεται ένα εναρμονισμένο νομικό πλαί- σιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το οποίο τα υλικά δεν πρέπει να απελευθερώνουν τα συστατικά τους στα τρόφιμα σε επίπεδα τα οποία είναι επι- βλαβή για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και να τροποποιούν τη σύνθεση, τη γεύση και την οσμή των τροφίμων κατά τρόπο µη αποδεκτό. Την ίδια στιγμή, το προαναφερ- θέν νομικό πλαίσιο προβλέπει ειδικούς κανόνες για τα ενεργά και τα «νοήμονα» υλικά τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέ- τοιο τρόπο, ώστε να µην είναι αδρανή, καθορίζει τη διαδικασία αξιολογήσεων της ασφάλειας των ουσιών που χρησιμο- ποιούνται για την παρασκευή FCM/ΥΕΤ µε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, αναφέρει κανόνες για την επισήμανση οι οποίοι περιλαμβά- νουν ένδειξη σχετικά µε τη χρήση τους (π.χ. κουτάλι σούπας, μηχανή του καφέ, φιάλη κρασιού κ.ο.κ.) ή αναπαραγωγή του συμβόλου, καθώς επίσης και διατάξεις για την απόδειξη της συμμόρφωσης και την ιχνηλασιμότητά τους. Την ίδια στιγμή, έχει ληφθεί μέριμνα για εξουσίες θέσπι- σης επιπρόσθετων μέτρων της Ε.Ε. για συγκεκριμένα υλικά (λ.χ. για τα πλαστικά). Σημαντικό βάρος δίνεται και στην κοι- νοποίηση πληροφοριών, καθώς οι πα- ραγωγοί υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα οφείλουν να διασφαλίζουν επαρκή κοινοποίηση πληροφοριών, σχε- τικά µε την ασφαλή χρήση των προϊόντων τους. Οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνονται στο σύνολο των εμπλε- κομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να διασφαλίζεται η κατάλληλη χρήση των ενδιάμεσων υλικών. Επίσης, θα πρέπει να παρέχουν οδηγίες στους επιχειρημα- τίες -μεταξύ άλλων της εστίασης- αλλά και στους καταναλωτές, ώστε να ενημε- “ Τα ενεργά και νοήμονα υλικά παρατείνουν τη διάρκεια αποθήκευσης, διατηρώντας ή βελτιώνοντας τα τρόφιμα.” Ο χειμώνας, μεταξύ άλλων, δι- ακρίνεται τόσο για τα έντονα ξεσπάσματα εποχικών ασθενει- ών, όσο και για τους αυξημένους κινδύνους που συνεπάγονται οι απλές, καθημερινές λειτουργί- ες και διαδικασίες, όπως οι χει- ραψίες, ο συγχρωτισμός με συ- ναδέλφους κ.ά. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Η προστα- σία κι ασφάλεια της διαχείρισης, της αποθήκευσης και της εν γένει χρήσης των τροφίμων εξαρτάται πρωτίστως από τον ανθρώπινο παράγοντα, το γνωστικό του πεδίο και επάρκεια, την ηθική και τις αρχές που τον διέπουν. Εξυπακούεται πως εάν μια επιχείρη- ση που δραστηριοποιείται στον το- μέα της μαζικής εστίασης διαθέτει κι εφαρμόζει ένα πλάνο, μια καθιερωμένη στρατηγική που είναι πιστοποιημένη αναφορικά με τα τρόφιμα, δύναται να περιορίσει τυχόν κινδύνους. Ωστόσο, και πάλι εναπόκειται στον ανθρώπινο παράγοντα εάν θα το εφαρμόσει, δίχως «στρογγυλέματα» και πρακτικές που συνοδεύονται από δυνητικό ρίσκο. Στα… τυπικά τώρα: τα δοχεία μετα- φοράς τροφίμων, τα μηχανήματα επε- ξεργασίας τους, τα υλικά συσκευασίας, τα μαγειρικά σκεύη κι εν γένει αντικεί- μενα που έρχονται σε επαφή με τρό- φιμα, ονομάζονται FCM/ΥΕΤ. Οφείλουν να είναι επαρκώς αδρανή, ώστε τα συ- στατικά τους να µην επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο την υγεία των κατανα- λωτών ή την ποιότητα των τροφίμων. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένω- σης, εφαρμόζονται µια σειρά από απαι- τήσεις κι ελέγχους που αφορούν την

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=