Food Service τ. 144

79 ξέρουμε κάτι που μας ρωτούν, δεν το λέμε ευθέως. Το «δεν ξέρω» δημιουργεί αβεβαιότη- τα, μειώνει το κύρος και την εικόνα του σερβιτόρου και του εστιατορίου. Καλύ- τερα να απαντήσουμε «θα το κοιτάξω» ή «θα το μάθω» που επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης και δείχνει πως τα πράγ- ματα βρίσκονται υπό έλεγχο. 9 Εξυπηρέτηση ευχάριστη κι αυθεντική Οι σερβιτόροι, με τον καιρό, αναπτύσ- σουν την ικανότητα να «διαβάζουν» το τραπέζι. Εάν οι πελάτες δεν δείχνουν με- γάλη διάθεση για επικοινωνία και κουβέ- ντα, η συζήτηση θα πρέπει να περιορίζε- ται στα απαραίτητα για την παραγγελία, πάντα με φιλικότητα και θετική διάθεση. Όμως, αν οι πελάτες επιθυμούν να επι- κοινωνήσουν, ο σερβιτόρος είναι καλό να ανταποκρίνεται, στο μέτρο του εφικτού. Η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες είναι ουσιαστική για ένα εστιατόριο. Αυτές είναι που θα μετατρέ- ψουν ένα μέρος των πελατών σε πιστούς και τακτικούς θαμώνες του καταστήμα- τος. Επίσης, με αυτό τον τρόπο αυξάνο- νται και τα φιλοδωρήματα. Είναι εύκολο να σερβίρει κανείς με αυ- τόματο και μηχανικό τρόπο. Οι πελάτες, ωστόσο, εκτιμούν πάντα την αυθεντική συμπεριφορά, ιδίως όταν εκδηλώνεται με ειλικρινή συζήτηση. Το να είμαστε ευχάριστοι, κοινωνικοί κι επικοινωνιακοί είναι θεμελιώδη στοιχεία για την εστίαση κι αποφέρουν σε βάθος χρόνου σημαντικά οφέλη. 10 Δεν φοβόμαστε τις ερωτήσεις Στο δυναμικό περιβάλλον του εστιατορί- ου, που απαιτεί εγρήγορση, είναι φυσικό να μην γνωρίζει ο καθένας τα πάντα και να μην έχει τον τέλειο τρόπο, για να περι- γράψει το κάθε πιάτο. Είναι απαραίτητο να ρωτάμε τους συναδέλφους, τον μά- γειρα ή τον operator του εστιατορίου για ό,τι μας απασχολεί και πρέπει να παίρ- νουμε απαντήσεις. Εκτός του ότι έτσι θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά, δείχνουμε και στους συναδέλφους μας ότι ενδιαφε- ρόμαστε πραγματικά για τα όσα συμβαί- νουν στο μαγαζί. Ο χρόνος κι η εμπειρία παίζουν σημαντικό ρόλο στο σερβίρισμα. Έπειτα από κάθε βάρδια, είναι καλό να αναρωτιόμαστε τα σημαντικά σημεία της ημέρας. Τι πήγε καλά και τι άσχημα ή τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα. Τυχόν παρατηρήσεις από συναδέλφους ή τον μάνατζερ δεν πρέπει να ενοχλούν -υπό τον όρο ότι δεν είναι προσβλητικές-, αλλά να εκλαμβάνονται ως πληροφορίες, για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. < “Η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες είναι ουσιαστική για ένα εστιατόριο”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=