Food Service τ. 145

Η ανάγκη για μία συστηματική προ- σέγγιση, πρόληψη και διευθέτηση συνολικά των πιθανών μικροβιολο- γικών, χημικών και φυσικών κιν- δύνων αλλά και ελέγχου όλων των διαδικασιών που αφορούν τα πα- ραγόμενα τρόφιμα, προκειμένου να μην προκαλέσουν την οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία των καταναλω- τών, είναι όχι μόνο έντονη αλλά, στην ουσία, αναμφισβήτητη. Ο έλεγχος του κάθε επιμέρους στοιχεί- ου που περιλαμβάνεται στη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αποδοχής, της εκτί- μησης αλλά και της ικανοποίησης των απαιτήσεων του κάθε καταναλωτή. Στην ελληνική αγορά υπάρχει μία γκά- μα επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας όλες τις προβλεπόμε- νες διαδικασίες, εξασφαλίζοντας την εύ- ρυθμη και έννομη λειτουργία των επιχει- ρήσεων εστίασης αλλά και φυσικά την υγεία, την αποδοχή και την προτίμηση του τελικού καταναλωτή. TÜV Hellas (TÜV Nord) Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι ένας οργανισμός επιθεώρησης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης, μέλος του γερμανικού οργανισμού TÜV NORD Group που διεξά- γει επιθεωρήσεις πιστοποίησης συστημά- των ασφάλειας τροφίμων και, παράλληλα, παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση σε κά- θε στάδιο της παραγωγής, προσδίδοντας έτσι προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των πελατών της. Οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου οργανισμού ξεκινούν από τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων και την πιστοποίηση της εναρμόνισής τους με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Πρω- τοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (GFSI) και εκτείνονται ως τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων κατά την αποθήκευση και διανομή τους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000 και βα- σίζονται στην προληπτική διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων, κα- θώς και στον συνδυασμό των αξιώσεων προαπαιτούμενων προγραμμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφί- μων και των υλικών. • https://www.tuv-nord.com/gr/ TÜV Austria Hellas Η TÜV AUSTRIA Hellas δραστηριοποι- είται στην Ελλάδα από το 1994 και είναι θυγατρική εταιρεία του αυστριακού ορ- γανισμού TÜV AUSTRIA. Η TÜV AUSTRIA Hellas είναι Διαπι- στευμένος Φορέας Επιθεώρησης, Πιστο- ποίησης και Τεχνικών Ελέγχων από το Εθνικό (Ελληνικό) Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Στόχος της είναι η παροχή ανε- ξάρτητων υπηρεσιών τρίτου μέρους με τη μορφή τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσε- ων, πιστοποιήσεων, καθώς και η μεταφο- ρά τεχνογνωσίας, συνδυαζόμενη με την παροχή εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η TÜV AUSTRIA Hellas ειδικεύεται στις πιστοποιήσεις συστημάτων διαχείρισης, προϊόντων αλλά και μιας ευρείας γκάμας επαγγελματικών προσόντων στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, όπως τεχνι- κούς Παραγωγής Επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών, υπεύθυνους Marketing Τρο- φίμων, υπαλλήλους Επισιτιστικού Τομέα (σερβιτόρους εστιατορίων, μπαρ και συ- νεδρίων) και γευσιγνώστες οίνων, μεταξύ άλλων. • https://tuvaustriahellas.gr/ QMS CERT Η QMS CERT ιδρύθηκε το 1998 από μία ομάδα επιθεωρητών και εμπειρογνω- μόνων. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί έναν φορέα πιστοποίησης που σκοπό έχει να επαληθεύσει την ποιότητα, την ασφάλεια και την αειφορία, ενώ δραστη- ριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτει μία ομάδα ελεγκτών και επι- θεωρητών που στοχεύουν στην πραγ- ματοποίηση αντικειμενικών και διεξοδι- κών ελέγχων και επιθεωρήσεων, ώστε να καθοριστεί βάσει αντικειμενικών απο- δείξεων το επίπεδο συμμόρφωσης του συστήματος διαχείρισης, της διαδικασίας ή του προϊόντος με τις προκαθορισμένες απαιτήσεις που παρουσιάζει η εστίαση. Η προσπάθεια της QMS CERT επικεντρώ- νεται στη μεγιστοποίηση του οφέλους που προκύπτει από τις διαδικασίες πι- στοποίησης, καθιστώντας τη μια θετική και ανταποδοτική εμπειρία για την κάθε επιχείρηση εστίασης. • https://www.qmscert.com/ ΛΕΤΡΙΝΑ ΑΕ Η ΛΕΤΡΙΝΑ ΑΕ ιδρύθηκε το 1983 και στις αρχές του 1993 εισήλθε στον κλάδο της Πιστοποίησης και των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000, HACCP και CODEX, προστατεύο- ντας τον κάθε οργανισμό από πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών – και κατ’ επέκταση αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του οργανισμού. Επιπλέον προσφέρει και τη λεγόμενη Vegan Πιστοποίηση, βάσει της οποίας κάθε παραγωγός τυποποιημένων προϊ- όντων –αλλά και γενικότερα του επισιτι- στικού κλάδου– μπορεί να βασιστεί στο πρότυπο Πρωτόκολλο Ελέγχου & Πιστο- ποίησης vegan βρώσιμων προϊόντων (Vegan Cert) και να απευθυνθεί με σιγου- ριά στον vegan καταναλωτή. Επίσης, το Vegetarian Label αποτελεί μια υπηρεσία πιστοποίησης βρώσιμων προϊόντων, με στόχο την ικανοποίηση των καταναλωτών που ανήκουν στη vegetarian κοινότητα. • https://letrina.com.gr/ 53

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=