Food Service τ. 146

31 Η τεχνική αυτή αξιοποιείται από τον διεθνή κλάδο, με στόχο την ανά- πτυξη και τη βελτίωση προϊόντων που ήδη υπάρχουν στην αγορά, μέ- σω εκτυπώσιμων υλικών τροφίμων. Ραντεβού με το μελάνι της τροφής στην κουζίνα Τα βρώσιμα υλικά που χρησιμοποι- ούνται στην εκτύπωση τρισδιάστατων τροφίμων αποτελούν και το καθαυτό εκτυπώσιμο υλικό (όπως αλλιώς, πολ- λές φορές, ονομάζεται –χάρη του εκτυ- πωτή– και «μελάνι τροφίμων»). Κάποια από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να εί- ναι: pasta, ζύμη, φρούτα, λαχανικά, τυρί καθώς και σοκολάτα. Κάθε εκτυπώσιμο υλικό χαρακτηρίζεται από διάφορες ιδιό- τητες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτύπωση του τελικού προϊόντος. Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδιότητες που επηρε- άζουν τη συνολική ανάλυση αλλά και την πιστότητα του αντιγράφου; Αναφερόμαστε σε ιδιότητες όπως αυ- τήν της ρευστότητας του υλικού ή της μη- χανικής αντοχής του υλικού – έτσι ώστε να διατηρήσει τη μάζα του, προς απο- τροπή της παραμόρφωσης του τελικού προϊόντος κατά τη διάρκεια μιας τρισ- διάστατης εκτύπωσης. Σημαίνοντα ρό- λο, επίσης, έχει ακόμα και η ιδιότητα της προσκόλλησης μεταξύ των στρωμάτων εκτύπωσης. Έτσι, τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αμύλου ή γέλης θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερά μετά την εναποθέτησή τους από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Φυσικά, κάθε υλικό μπορεί να βελτιστοποιηθεί μέσα από την προσθήκη ενζύμων ή προσθέτων, με τη ρύθμιση στε- ρεού/υγρού κ.ά., έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η NASA υπογράφει την εκτύπωση Κάπου ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και την πραγματικότητα, ήρθε η NASA πρώτη μαζί με άλλες εταιρείες που σχεδιάζουν ήδη αποστολές στον Άρη και προσπάθησαν να εισαγάγουν την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων στις αποστολές τους στο διάστημα. Πράγματι, η NASA συνεργάστηκε με την εταιρεία Systems and Materials Research Corporation για την ανάπτυξη τόσο των τρισδιάστατων εκτυπωτών όσο και των παραγόμενων τροφίμων για τον σκοπό αυτό. Τον Οκτώβριο του 2019, πρώτοι οι Ρώσοι αστροναύτες δημιούργησαν μυϊ- κό ιστό στο διάστημα (402.000 χιλιόμε- τρα μακριά από τη Γη), χρησιμοποιώντας κύτταρα μοσχαριού, και κατάφεραν να εκτυπώσουν πειραματικά ένα στέικ μέσω μαγνητικού εκτυπωτή της ρωσικής εται- ρείας 3D Bioprinting Solutions. 3D εφαρμογές στη μαζική εστίαση Σήμερα, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούνται κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια, στη μοριακή κου- ζίνα αλλά και σε fancy αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Με πιο απλά λόγια, προς το παρόν προορίζεται για το πρωτοποριακό κομ- μάτι στον τομέα των τροφίμων. H λει- τουργία τους γίνεται μέσω σύνδεσης σε Wi-Fi, ενώ μπορεί κανείς να τα δια- χειριστεί από μία εφαρμογή, την οποία υποστηρίζει ο τρισδιάστατος εκτυπω- τής. Αυτή η τεχνολογία, ωστόσο, δείχνει να προσπαθεί να γίνει πιο οικονομική και προσιτή σε μεγαλύτερο κοινό επαγ- γελματιών. Πρόσφατα, η ίδια καινοτο- μία χρησιμοποιήθηκε για τρισδιάστατη εκτύπωση κρέατος φυτικής προέλευσης, μιμούμενη την υφή του πραγματικού, καθώς και στη δημιουργία γευμάτων για ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να φά- νε στέρεες τροφές. Η διάσταση στο ράφι! Τα πρώτα τρισδιάστατα φυτικά Steak Juicy Vegan, Vegan Ribeye Steak και Salmon Sashimi αναμένεται να κυκλοφο- ρήσουν στην αγορά μέσα στο 2021. Η Redefine Meat, μια ισραηλινή εται- ρεία που ιδρύθηκε το 2018, δημιούργησε “Πρώτοι οι Ρώσοι αστροναύτες δημιούργησαν μυϊκό ιστό στο διάστημα, χρησιμοποιώντας κύτταρα μοσχαριού”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=