Food Service τ. 146

61 ναχρησιμοποιούμενοι είναι μερικές μό- νο από τις ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρακτικές λύσεις. Μάλι- στα υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που προσφέρουν πιστοποιήσεις για επιχει- ρήσεις που μειώνουν τα απόβλητά τους σε μεγάλο βαθμό και τις επιβραβεύουν αποδίδοντάς τους τον όρο «εστιατό- ριο μηδενικών αποβλήτων» ή «πράσινο εστιατόριο». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα υπολείμματα των τροφών και οι συ- σκευασίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των υλών που καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής. Έτσι, δεν είναι λίγα πλέον τα εστιατόρια που μπαί- νουν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν εντελώς τα απορρίμμα- τά τους. Η «σπεσιαλιτέ» των πράσινων εστιατορίων Η νέα τάση θέλει να εξαλείψει πλή- ρως τα απορρίμματα τροφίμων από τα εστιατόρια. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι δεν κάνουν χρήση οποιοδήποτε τύπου υλικού μίας χρήσης, και ιδιαίτερα του πλαστικού. Για να το καταφέρουν αυτό, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους: από μηχανήματα που τεμαχίζουν τα χαρτό- κουτα προκειμένου να μετατραπεί το χαρτόνι από το οποίο είναι κατασκευα- σμένα σε κομπόστ, μέχρι τη δωρεά των φελλών από τα μπουκάλια των κρασιών σε οργανισμούς που τους διοχετεύουν με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους για την κατασκευή παπουτσιών ή άλλων νέων αντικειμένων. Επιπλέον, σε ορισμέ- νες περιπτώσεις, αντικείμενα που συνδι- αμορφώνουν το design του εσωτερικού χώρου ενός εστιατορίου (όπως τα τρα- πέζια στα οποία γευματίζουν οι πελάτες) είναι δημιουργημένα από ανακυκλωμένα υλικά (π.χ. το ξύλο, που αποκτά με τον τρόπο αυτό μια δεύτερη ζωή, ή ακόμα και τα ανακυκλωμένα δοχεία γιαουρ- τιού). Μάλιστα ολοένα και περισσότερα εστιατόρια κατέχουν και μηχάνημα κο- μποστοποίησης, όπου τυχόν υπολείμμα- τα τροφών μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια παραδίδεται στις φάρμες που προμη- θεύουν τα συγκεκριμένα εστιατόρια. Για παράδειγμα, εστιατόρια όπως το wine bar Rhodora, που βρίσκεται στο Μπρού- κλιν, αλλά και το εστιατόριο Nolla (που σημαίνει μηδέν στα φινλανδικά) στο Ελ- σίνκι δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, με το τελευταίο να δίνει και κομπόστ στους προμηθευτές του. Μάλιστα, οι επι- σκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στο σπίτι περισσευούμενα τρό- φιμα για τα σκυλάκια τους. Παράλληλα, φιλοξενεί περιστασιακά δείπνα, με το μαγείρεμα να πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ψη- σταριά, ενώ οι επισκέπτες γευματίζουν υπό το φως των κεριών. Το Frea είναι, επίσης, ένα vegan εστιατόριο, μηδενικών αποβλήτων που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στο Βερολίνο. Εκεί ένα τεράστιο έργο τέχνης τοίχου είναι φτιαγμένο από λιωμένο πλαστικό που συλλέχθηκε κατά την κατασκευή του καταστήματος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση του Seattle’s Seven Market Cafe, όπου όλα τα σκουπίδια που παράγονται σε μια εβδο- μάδα μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα μόνο βάζο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σχο- λαστικά αποφεύγει ένα εστιατόριο τα απορρίμματα, πάντα θα υπάρχουν μερι- κά πράγματα που είναι και αναπόφευκτα πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν. Σε αυτά ανήκουν τα προϊόντα που έχουν δημι- ουργηθεί από πλαστικό μιας χρήσης. Καθώς η έννοια των μηδενικών απο- βλήτων κερδίζει έδαφος και οι πελάτες αρχίζουν να τα αναζητούν, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και εστιατόρια που θα προ- σπαθήσουν να καρπωθούν τα αποτελέ- σματα της συγκεκριμένης τάσης και της προσέλκυσης μιας πελατειακής βάσης με οικολογική συνείδηση, ​χωρίς όμως να κάνουν πραγματική δουλειά. Ένας απλός οδηγός για «πράσινα» εστιατόρια Η εστίαση παράγει περίπου το 78% όλων των συσκευασιών μιας χρήσης. Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι τα πλα- στικά μαχαιροπίρουνα και οι συσκευα- σίες μιας χρήσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν περισσότερα από 36 δι- σεκατομμύρια σκεύη μιας χρήσης ετησί- ως, αρκετά για να τυλίξουν τον πλανήτη 139 φορές! Τα νομοσχέδια των χωρών αναμένεται να βοηθήσουν άμεσα στην εξάλειψη ορι- σμένων από τα πιο αντιπροσωπευτικά πλαστικά προϊόντα και θα ενισχύσουν “Η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων είναι ίσως η πιο προφανής πρόκληση για να πετύχουν τα εστιατόρια τον στόχο των μηδενικών αποβλήτων”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=