Food Service τ. 146

ΑΦΙΕΡΩΜΑ τη χρήση εναλλακτικών λύσεων για τα πλαστικά είδη. Από την πλευρά τους, τα εστιατόρια μπορούν να ακολουθήσουν πέντε απλές αλλά σημαντικές συμβουλές που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν τα πλαστικά τους απορρίμματα. 1. Διεξαγωγή ελέγχου αποβλήτων To σημείο εκκίνησης για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων βρίσκεται εκεί όπου υπάρχει μια σαφής αντίληψη ως προς την ποσότητα και τα είδη των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα εστιατόριο. Ένας έλεγχος αποβλήτων μπορεί να βοηθήσει το εστιατόριο με πολλούς τρόπους, καθώς προσδιορίζει ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Η κατα- γραφή των απορριμμάτων από τους κά- δους –κυρίως των πλαστικών– δημιουρ- γεί ευκαιρίες για αλλαγή. Η επίγνωση των συνηθειών της χρήσης των πλαστικών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα τα μειώσει. 2. Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση Αφού πραγματοποιηθεί έλεγχος απο- βλήτων, θα έχει γίνει περισσότερο σαφές ποια στοιχεία μπορούν να μειωθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή/και να ανακυ- κλωθούν. Σίγουρα μια κίνηση που μπορεί να βο- ηθήσει σημαντικά είναι η αντικατάσταση των μπουκαλιών με κανάτες νερού. Η απογραφή των αντικειμένων βοηθά επί- σης, αφού συνήθως μπορεί να διαπιστω- θεί ότι κάποια αντικείμενα μπορούν να καθαριστούν ή να επισκευαστούν, πριν αγοραστούν νέα. Τέλος, κατά την ανακύκλωση, θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι να γνωρίζουν πώς να ανακυκλώνουν σωστά, ώστε να αποφευ- χθεί η σπατάλη και η δημιουργία υπέρο- γκων απορριμμάτων. Ένας εύκολος τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι τα σημάδια (κά- ποια post-it ή άλλου είδους πιο μόνιμες επιγραφές με φιλικές υπενθυμίσεις για το τι, πότε και πώς να ανακυκλώσει κανείς). Οι διαφορετικοί τύποι πλαστικών μπο- ρούν να αναγνωριστούν από τον αριθμό που είναι εκτυπωμένος πάνω σε αυτά. 3. Προσφορά βιοδιασπώμενων εναλ- λακτικών λύσεων ή επαναχρησιμο- ποιήσιμων υλικών Κούπες πολλαπλών χρήσεων, βιοδι- ασπώμενα ή μεταλλικά καλαμάκια, μα- χαιροπίρουνα επαναχρησιμοποιήσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, επα- ναχρησιμοποιήσιμα φίλτρα καφέ, βιοδι- ασπώμενες σακούλες σκουπιδιών κ.λπ .: η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών είναι ίσως το πρώτο βήμα και μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων και της φιλοσο- φίας της μείωσης των απορριμμάτων. 4. Συνειδητοποιημένη απόφαση για την αποστολή Μια δέσμευση για χρήση λιγότερου πλαστικού επειδή αποτελεί κάτι το μο- ντέρνο ή επειδή θα φανεί καλή στους καταναλωτές δεν αρκεί. Η δημιουργία μιας ουσιαστικής σύνδε- σης με τη συγκεκριμένη αποστολή είναι αυτό που χρειάζεται στην πραγματικό- τητα. Σίγουρα η αποφυγή του πλαστικού με κάθε κόστος είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, το να σκεφτεί κανείς δύο φορές πριν αγοράσει πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης είναι κάτι απλό. 5. Δημιουργία συμμαχιών Η προσπάθεια για έναν κόσμο απαλ- λαγμένο από πλαστικά μπορεί να φαί- νεται δύσκολη, αλλά υπάρχουν πολλά άτομα και επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν την αλλαγή δουλεύοντας από κοινού. Εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμέ- νο πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομπο- στοποίησης, τα εστιατόρια μπορούν να εκτρέψουν περίπου το 90% των απορριμ- μάτων τους από τους ΧΥΤΑ. Τέλος, η εφαρμογή ενός ολοκληρω- μένου προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, το να μη σερβίρεται εμφιαλωμένο νερό, η εφαρμογή προ- γραμμάτων κινήτρων για τη χρήση επα- ναχρησιμοποιήσιμων δοχείων, ποτηριών ή επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας/ τσάντας είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν εξίσου. “Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους κάδους –κυρίως των πλαστικών– δημιουργεί ευκαιρίες για αλλαγή” 62

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=