Food Service τ. 148

57 σημειώσεις με τις συνταγές του. Ο Χρύ- σανθος Καραμολέγκος είναι επιβλητικός χωρίς να το επιδιώκει, καλλιτεχνική φυ- σιογνωμία, ελαφρώς ντροπαλός, εντυπω- σιακά ταπεινός, ειλικρινής και ντόμπρος. Δεν του αρέσουν οι κολακείες. «Μη με αποκαλείς σεφ, δεν τα μπορώ αυτά. Λα- ντζέρη να με λες, μου αρέσει η λάντζα». Ρωτώντας τον για τα ερεθίσματα που τον εμπνέουν, η απάντηση είναι καθηλωτική: «Ψυχοθεραπεία κάνω μέσα από τη μα- γειρική. Έχω περάσει πολλά δυσάρεστα στη ζωή μου και η μαγειρική με ξεκου- ράζει. Ξεχνιέμαι!» Ωστόσο, τα ντόπια υλι- κά πάντα τον ενθουσιάζουν. «Δε βρίσκω εύκολα ντόπια υλικά. Όχι πάντα, ούτε εύκολα, αλλά όταν βρίσκω έχουν άριστη ποιότητα, ειδικά τα κρέατα. Ξέρεις, εμείς οι μάγειρες χαλάμε τη γαστρονομία. Γιατί να βάλουμε black angus στο μενού μας ενώ έχουμε τόσο ωραία ελληνικά κρέατα; Κι εγώ το κάνω αυτό το λάθος και έχω στο μενού, αλλά αν μου φέρει ο ψαράς φρέσκο ψάρι, αυτό θα είναι το πιάτο της ημέρας. Αν μου φέρουν χοντροκατσαρή ντομάτα, αυτή θα προτιμήσω». Πώς χαρακτηρίζεται η κουζίνα του Χρύσανθου Καραμολέγκου; «Αυτό που μου αρέσει στη μαγειρική του είναι πως ό,τι υλικό και να πιάσει στα χέρια του, Μεσόγειος, Ανατολή, μπαχαρικά… το τε- λικό αποτέλεσμα βγάζει μία ελληνικότητα μοναδική. Του Χρύσανθου του αρέσουν οι πρωτογενείς γεύσεις. Θα έλεγα ελλη- νομεσογειακή fusion» απαντάει η Γεωρ- γία Παπαϊωάννου, επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδά του, που μαζί με την Denisa Varcholova, τον «αφανή ήρωα» της ομά- δας, φροντίζουν ώστε η λειτουργία του εστιατορίου να προσφέρει μια άρτια γα- στρονομική εμπειρία στον επισκέπτη. Στο μενού αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Μιλφέιγ τηγανητής μελιτζάνας με μου- χαμάρα (ψημένη κόκκινη πιπεριά), άρμη (αιγοπρόβειο μαλακό τυρί της Πυλίας), μελάσσα ροδιού» ή «Κολοκυθοκεφτέ- δες με κρούστα από φιστίκια Αιγίνης και ταρατούρι (κυπριακή εκδοχή του τζα- τζικιού)» ή «Μουσακάς με αρνίσιο κιμά, μπαχαράτ (αραβικό μείγμα μπαχαρικών) και μπεσαμέλ γιαούρτι-κασέρι». Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει εν- διαφέρουσες προτάσεις σε λογικές τι- μολογήσεις, από το μεσσηνιακό αμπε- λώνα καθώς και από όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τις σαμπάνιες. Προτού κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, το Anama βραβεύτηκε με ένα Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια FNL. https://anamarestaurant.gr/ Carne Restaurant Στο αρχή του γραφικού μόλου, λει- τουργεί για τρίτη σεζόν το Carne, ένα εστιατόριο υψηλής γευστικής εμπειρίας, προσεγμένο στη λεπτομέρεια και με ιδιαί- τερα φιλόξενη ατμόσφαιρα. Τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Carne των αδερφών Μακρή λει- τούργησε με μενού εστιασμένο στο κρέ- ας. Αναζήτησαν έναν καταξιωμένο σεφ για να ενισχύσει το μενού τους και βρή- καν τον καταλληλότερο. Τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Έναν πολυβραβευμέ- νο σεφ, με καταγωγή από τη Μεσσηνία και με απεριόριστη αγάπη για τον τόπο και τα προϊόντα του, «τα άγια χώματα» όπως τα αποκαλεί ο ίδιος. Το μενού, με την επιμέλεια του Αλέ- ξανδρου Χαραλαμπόπουλου, απέκτησε μία πιο γαστρονομική αισθητική. Κυριαρ- χούν οι κοπές κρεάτων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με στοιχεία που παίζουν με τη δημιουργική απεικόνιση των λέξεων – χα- ρακτηριστικό δείγμα «γραφής» του σεφ. Έχουν προστεθεί γνωστά πιάτα του σεφ, όπως: «Σαλάτα ρακόμελο με τσαπέ- λες (μεσσηνιακά αποξηραμένα σύκα)», «ανοιχτή χορτόπιτα με γιαούρτι», «open ravioli παστίτσιο», «κοτόπουλο Μπαρδου- νιώτικο» καθώς και δημιουργικές εκδοχές της μελιτζανοσαλάτας, της τυροκαυτε- ρής, του κολοκυθοκεφτέ και του καρπά- τσιο. Στο σύνολό τους, οι γεύσεις προσδί- δουν ελληνικότητα. Η κάρτα των οίνων περιλαμβάνει ετι- κέτες από τον τοπικό αμπελώνα και ενι- σχύεται με ξεχωριστούς ΠΓΕ οίνους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και τα ελληνικά αποστάγματα. https://carnerestaurant.gr < Το Carne βραβεύτηκε από το Restaurant Guru ως προτεινόμενο εστιατόριο σύμφω- να με τις κριτικές των πελατών του. Το μενού του Carne αποτελεί σημείο συνάντησης της αυθεντικότητας των γεύσεων της ελληνικής κουζίνας με την υψηλή ποιότητα των ποικίλων κρεατικών κοπής.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=