Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 3 - page 14

ειδήσεις
14
Ανάκληση λουκάνικου από τον ΕΦΕΤ
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτη-
νιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο ελέγχου στην επιχείρηση παραγωγής
προϊόντων με βάση το κρέας «ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΕΒΕ», που βρίσκεται στο Ατσιπό-
πουλο Ρεθύμνου Κρήτης, διαπίστωσε την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων με
την ονομασία «Λουκάνικο Χωριάτικο καπνιστό» και «Λουκάνικο Χωριάτικο Μπουκιές
καπνιστό», για την παρασκευή των οποίων προστέθηκε φυτική πρωτεΐνη σόγιας, η
οποία δεν δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών με σαφή αναφορά της ονομα-
σίας της. Η σόγια είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε άτομα με
ευαισθησία σε αυτή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα «Λουκάνικο Χωριάτικο
καπνιστό» 275g και «Λουκάνικο Χωριάτικο Μπουκιές καπνιστό» 200g
με ημερομηνία παραγωγής 19/10/2016 και ημερο-
μηνία ανάλωσης έως 07/01/2017. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε
την άμεση ανάκληση του συνόλου της ανωτέρω
παρτίδας των εν λόγω προϊόντων και ήδη η
παρασκευάστρια εταιρεία έχει εκκινήσει την προ-
βλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτά
τα προϊόντα, εφόσον έχουν ευαισθησία στη σόγια,
να μην τα καταναλώσουν.
H Galaxy στο 1ο Roadshow της
ΔΕΘ-Helexpo
Στο 1st Detrop & Oenos Road Show 2016, που ταξίδεψε σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπό-
λεις, Λονδίνο, Βερολίνο και Στοκχόλμη, με απώτερο στόχο την ανάδειξη των ελληνικών
προϊόντων, την εδραίωσή τους στις αγορές του εξωτερικού και την ισχυροποίηση του
brand name «Greek Product» συμμετείχε η Galaxy – ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΒΙΔΟΥ & ΥΙΟΙ ΟΕ.
Στο φιλόξενο τραπέζι του 1st Detrop & Oenos Road Show 2016 έγινε το καλωσόρισμα σε
επαγγελματίες του χώρου των τροφίμων και ποτών από όλους τους τομείς – επαγγελμα-
τίες εστίασης, f & b managers ξενοδοχείων, εισαγωγείς χονδρικής και λιανικής,
εισαγωγείς οίνου και αποσταγμάτων, αλλά και στους εμπορικούς ακόλουθους των πρε-
σβειών της κάθε χώρας, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.
Τα προϊόντα εκτέθηκαν σε κάθε εστιατόριο στην αρχική τους συσκευασία και οι παρευ-
ρισκόμενοι καλεσμένοι είχαν τη μοναδική εμπειρία γευστικής δοκιμής μέσα από το
μενού που επιμελήθηκε η γνωστή chef Γιώτα Μήτσιου-Πολυχρονίδου σε συνεργασία με
τους chefs των εστιατορίων. Οι Κρέμες Βαλσαμικού και τα Βαλσαμικά Ξύδια που παρα-
σκευάζονται από την εταιρεία στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης είχαν την τιμητική τους, αφού
βρέθηκαν με τον τρόπο αυτόν
στα τραπέζια των ακόλουθων
εστιατορίων:
ΛΟΝΔΙΝΟ, 12-13 Οκτωβρίου
2016, εστιατόριο
The Life Goddess
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 7-8 Νοεμβρίου
2016, εστιατόριο Pratirio
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ,
10-11 Νοεμβρίου 2016, εστια-
τόριο Greken pä Hörnet
Αύξηση της
κατανάλωσης
τυριών
Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της
Icap Group με θέμα «Τυροκομικά
Προϊόντα», από το 2013 και μετά η
κατανάλωση τυροκομικών προϊό-
ντων στην Ελλάδα ακολουθεί
ανοδική πορεία, σημειώνοντας ποσο-
στό αύξησης 4,3% το 2013/2012 και
2,6% το 2014/2013. Το 2015 η κατανά-
λωση εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2%
περίπου σε σχέση με το 2014, ενώ
σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες
και τάσεις της αγοράς, αναμένεται
το 2016 η κατανάλωση τυροκομικών
να εμφανίσει αύξηση με ανάλογο
ρυθμό (περίπου 2%). Σημειωτέον ότι
το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης
καλύπτεται από τυριά ελληνικής
παραγωγής, το ποσοστό των οποίων
διαμορφώθηκε σε 65%-66%
το 2015, επί της συνολικής κατανάλω-
σης.
Με βάση την ανάλυση της Icap,
το 2015, περίπου το 12% της συνολι-
κής εγχώριας κατανάλωσης
αφορούσε τυποποιημένα τυροκο-
μικά προϊόντα, καταγράφοντας
μείωση σε σχέση με το 2014. Ωστόσο,
όσον αφορά την κατανάλωση τυροκο-
μικών μόνο μέσω των σουπερμάρκετ
και των λοιπών σημείων λιανικής, το
ποσοστό φτάνει στο επίπεδο του 22%.
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...84
Powered by FlippingBook