Τουριστική Αγορά τ. 289

71 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Μετά την κατάκτηση του επιπέδου I, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει στο επίπεδο II, που εστιάζεται στην ποιότητα διαχείρισης της επιχείρησης. Επίπεδο III: Εισάγετε την ολική ποι- ότητα διαχείρισης. Το επίπεδο III προσφέρει ένα σύστημα ολικής διαχείρισης της ποιότητας, για τη συνεχή ανάπτυξη της ποιότητας στην επιχείρηση. Η σημασία της απόκτησης του Σήματος Ποιότητας Q είναι διπλή: Από το ένα μέρος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της επιχείρη- σης και, από το άλλο, είναι η απόδειξη για το ενδιαφέρον που έχει η τουριστι- κή επιχείρηση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, αφού το Σήμα αυτό αναγνωρίζεται από τους Tour Operators. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόκτηση του Σήματος Ποιότητας Q από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις όπως (ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτο- ρεία, εστιατόρια κλπ.). Ελληνικό Πρωινό Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας, με την εμπειρία του επι- σκέπτη των ξενοδοχείων. Σκοπός του είναι να προωθήσει τη γαστρονομική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχω- ρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρί- ου, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία. Ένα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί αυστηρή τήρηση συ- γκεκριμένων παραμέτρων από τα ξενο- δοχεία-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προ- σφερόμενων προϊόντων και συνταγών. Για τον επισκέπτη είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψει τη γαστρονο- μική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού που έχει επιλέξει. Επιλέγο- ντας το πιάτο της προτίμησής του, από μία ποικιλία αγαθών και παραδοσιακών συνταγών, κερδίζει την εμπειρία της το- πικής κουζίνας και των εθίμων του κάθε τόπου. Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό», είτε μεμονωμέ- να είτε ως συστατικά των συνταγών του, βρίσκονται στην καρδιά της μεσογεια- κής διατροφής. Ψωμί, παξιμάδια, ελαιό- λαδο και ελιές, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα αποτελούν ορισμένα από αυτά. Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα πιστοποιεί μια επι- χείρηση εστίασης που θα επιλέξει να το εφαρμόσει και διασφαλίζει ότι τα προσφερόμενα εδέσματα βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ. Η επιχείρηση προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή. Η επιχείρηση προσφέρει ένα ικανο- ποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του Ειδι- κού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα είναι δύο κατηγοριών τα υπο- χρεωτικά, όπως η προσφορά εδεσμά- των Ελληνικής Κουζίνας και ελληνικών προϊόντων, η παρουσίαση, προβολή, προώθηση της ελληνικής γαστρονομι- κής και οινικής παράδοσης το συνολικό επίπεδο λειτουργίας της μονάδας και η εικόνα της παρουσίασης των προϊόντων και εδεσμάτων. Και τα βαθμολογούμενα κριτήρια όπως η Ποικιλία εδεσμάτων Ελληνικής Κουζί- νας, η Ποικιλία οίνου και αποσταγμάτων, η Προσφορά τοπικών προϊόντων, η Προσφορά καλού ψωμιού, η Συντήρηση κρασιού, η Ποιότητα και παρουσίαση εδεσμάτων, η Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης, η Ποιότητα χώρου εστίασης και η Συνολι- κή ποιότητα. Το Σήμα Ποιότητας είναι προαιρετικό και χορηγείται στα εστιατόρια που το αιτούνται και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης, ανεξαρτήτως επιδότησης από ευρωπαϊκό ή άλλο πρόγραμμα.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=